Over mij

In gesprek met Emmy Maas

EMmmmy’s? Hoe komt een jonge vrouw aan een eigen bedrijf? Een goede reden voor een interview met Emmy Maas uit Wouw. 

Eigenwijs en eigenzinnig 

“Gek hoe het kan lopen. Ik ben enorm eigenwijs en eigenzinnig. Als klein kind was ik niet blij te maken met doelgericht speelgoed, met spellen die volgens de regels gespeeld moesten worden, met door anderen bedachte gadgets. Nee, ik koos mijn eigen ding en liet me niet door anderen vertellen wat ik moest doen. Ik tekende, kleurde, kleide, verfde en knutselde van alles. Van het een kwam het ander en ineens stond ik in de keuken. Hier begon het allemaal.” 

Emmy Maas, eigenaresse van EMmmmy's.Allerhande cover door Emmy Maas van EMmmmy's uit Wouw.

* In 2013 stond ik met mijn taart op de cover van de Allerhande!

Holtkamp Amsterdam

Ja, van het een kwam het ander. De belangstelling voor koken en bakken ging gepaard met veel oefenen, proberen, mislukken en stug doorgaan. Wel allemaal uit hobbyisme. Wanneer werd het serieus? Volgens Emmy Maas gaat het niet om wanneer maar waardoor. “Ik kreeg het maar niet voor elkaar fatsoenlijke Zeeuwse bolussen te bakken, zelfs niet volgens het recept van Cees Holtkamp in het boek ‘De Banketbakker’. Ik begreep er niets van dus besloot Cees te mailen. Cees belde me terug en er volgde een bijzondere ontmoeting. Vervolgens kreeg ik de mogelijkheid om stage te lopen bij Holtkamp.” 

Toen was er geen weg meer terug. Recepten en ervaring werden uitgewisseld en de liefde voor het vak was er en is niet meer verdwenen. Vragen over en weer, steeds meer contacten in de wereld van de banketbakkerij, stages, successen en missers…. Vanaf dat moment wist Emmy dat ze een meester op het gebied van het geven van smaaksensaties kon worden. 

Wijze lessen

“In 2013 startte ik mijn eerste eigen bedrijf, naast mijn opleiding tot cateringmanager. Toen al leerde ik door te doen en door te blijven proberen. Ik stop niet voordat ik iets écht goed onder de knie heb. Ik ben een perfectionist in hart en nieren. Het maakt mij blij als ik andere mensen zie genieten. Het geeft me een kick wanneer ik de meest bijzondere, speciale en moeilijke dingen heb neergezet. Ik heb veel geleerd tijdens mijn ondernemerschap op jonge leeftijd. Wijze lessen waar ik nu de vruchten van pluk. Anders en eigenwijs zijn is een kracht. Durf opnieuw te beginnen. Lever nooit in op kwaliteit. Blijf bij jezelf en doe de dingen waar jij achter staat.” Mijn missie: Groots worden door klein te blijven.

Cees Holtkamp en Emmy Maas van EMmmmy's

Cees Holtkamp: “Zelden iemand ontmoet die met zoveel passie ons mooie vak patisserie uitoefent. Het is altijd inspirerend als Emmy een dagje meedraait hier in Amsterdam, het is dan ook volkomen logisch dat ze als zelfstandig ondernemer aan de slag is gegaan. Veel geluk en voorspoed in deze fase van je leven.”